nedjelja, siječanj 23, 2022
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2021
 

Novosti
MoslaVINA 2012 - Pregled u slikama 15.6.2012 - Novosti

MoslaVINA, XIX. izložba vina Hrvatske i izvornih sorti Hrvatske u Kutini. Udruga voćara i vinogradara Lujo Miklaužić Kutina i Turistička zajednica Grada Kutine uz izložbu su pripremili i raznolik program Vinskih dana u velikom šatoru u blizini Vinskog dvora

MoslaVINA je jedina izložba izvornih sorti vina iz Hrvatske. Ove godine MoslaVINA predstavja uzorke 9 autohtonih sorti, a najviše je uzoraka Škrleta – 30. Najbolje ocijenjeni uzorak Škrleta je i šampion izložbe MoslaVINA. Ove godine najbolji je Šrklet OPG-a Stjepana Tušeka iz Popovače.

„Na izložbi Moslavina ove godine sudjeluje 90 vinara iz cijele Hrvatske i Slovenije sa 174 uzorka. Vinari iz Moslavine bili su vrlo uspješni. Uz šampionski Škrlet, u kategoriji bijelih vina najbolji je pinot bijeli Vinarije Mikša iz Repušnice.

U kategoriji izvornih sorti najbolje je vino Grk 2011 vinara Branimira Cebala iz Korčule, najbolje ocijenjena mješavina sorti je vino Ciconia nigra obitelji Josić iz Kneževih vinograda. Traminac ledena berba 2009 tvrtke Misna vina d.o.o. iz Đakova sa 95 bodova najbolje ocijenjeni uzorak na izložbi.

Izložba MoslaVINA i Škrlet postali su prepoznatljivost Moslavine, Kutine i Sisačko-moslavačke županije. Gosti na svečanom otvorenju, ugledni enolozi, agronomi, gospodarstvenici i ljubitelji vina složili su se kako se MoslaVINA može svrstati u red ponajboljih izložbi vina u Hrvatskoj. Posebno su naglasili vrijednost izložbe zbog promocije izvornih sorti vina iz Hrvatske. Jer, izvornost je budućnost vinarstva u Hrvatskoj po čemu će svoje mjesto vina iz Hrvatske naći i na probirljivom i zahtjevnom tržištu u Europi. Uključivanjem Turističke zajednice izložba je napravila i organizacijski iskorak pa je MoslaVINA prava trodnevna svečanost vina. MoslaVINA je uz podizanje kvalitete vina dala i veliki doprinos u unapređenju kulture pijenja vina.

Na svim pohvalama i čestitkama zahvalio je Mladen Lisak, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Lujo Miklaužić Kutina, organizator izložbe. „MoslaVINA 2012. po 19. put slavi vino, vinorodnu Moslavinu, slavi Grad Kutinu, slavi vrijedne vinogradare i vinare koji su pretočili sav svoj trud i njegu vinove loze u čašu dobrog vina.“

Izložba MoslaVINA svečano je otvorena u petak u 16 sati u Vinskom dvoru u Kutini. Organizatori izložbe; Udruga vinogradara i voćara Lujo Miklaužić Kutina i Turistička zajednica Grada Kutine uz izložbu su pripremili i bogat sajamski i kulturno-zabavni program koji će se odvijati u velikom šatoru neposrednoj blizini Vinskog dvora. U programu Vinskih dana uz izložbu MoslaVINA nastupit će Slavonske lole, Jole i Jelena Rozga

Škrletanje je tradicionalna igra kojom je gradonačelnik Kutine Davor Žmegač i službeno otvorio XIX. izložbu Mosavina.

Najbolje ocijenjeni uzorak Škrleta od Stjepana Tušeka

Okrugli stol u Pučkom otvorenom učilištu (Kino dvorana) na temu: „Vina izvornih sorti - značenje za Republiku Hrvatsku. Sudjelovali su: profesori sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu dr.Edi Maletić i dr. Ivan Pejić, savjetnicu ministra poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja gđa. Zvjezdana Blažić; Boris Mesarić predsjednik Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Sisak ujedno i proizvođač Škrleta, Ante Vuletin, proizvođač i drugi proizvođači autohtonih sorata vinove loze.

Etikete za vina: Muškat ruža, OPTG San Mauro obitelji Sinković iz Momjana u Istri, Rose Dea Pannonium obiteljskog podruma Josić iz Zmajevaca u Baranji i Škrlet Vila Beli kutla proglašene su najboljima na 19. Izložbi MoslaVINA

Dr. Dunja Mežnarić, predsjednica komisije za ocjenjivanje uzoraka vina obrazložila je kvalitetu zaprimljenih uzoraka vina koja su bila ocijenjena na XIX. Izložbi.

Predavanje na temu: „Primjena biotehnologije u modernom vinarstvu“, Ireks Aroma d.o.o. Zagreb, Arcus klub Kutina

Florijanović – vođeno kušanje uz sljubljivanje hrane i vina

Radionica Vinorel, mala dvorana Doma kulture

Vođeno kušanje vina, Marko Miklaužić

Dodijeljene su markice za brand Škrlet za 2012

Bogat kulturno umjetnički program

Vinska kućica Udruge vinogradara i voćara „Lujo Miklaužić“ Kutina

 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina