petak, svibanj 29, 2020
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2020

 

 

 

Obaviještavamo Vas da, s obzirom na situaciju sa virusom COVID-19, nažalost, moramo otkazati MoslaVINA 2020.

 

Novosti
Obavijest vinogradarima 18.7.2016 - Savjeti

Savjetodavna služba
18.07.2016.


Obavijest vinogradarima


Tijekom prošlog tjedna na svim je lokalitetima zabilježena veća količina oborina što je uzrokovalo ispiranje prethodne zaštite.

Količina oborina zabilježena na mjernim stanicama u razdoblju od 13.7. do 18.7.

Lokalitet Količina oborina mm/m2
Popovača 58
Ruškovica 60,3
Velika Ludina 65,4
Kutina 55,4
Letovanski Vrh 48,8

U razdoblju između 8. i 13. srpnja zabilježene su maksimalne temperature zraka u vrijednostima od 30 do 33°C što je uz visoku relativnu vlagu zraka pogodovalo jačem razvoju pepelnice vinove loze. Simptomi pepelnice na grozdovima nađeni su u prvom tjednu srpnja. Upozoravamo vinogradare da pregledaju zdravstveno stanje nasada. Ukoliko se na bobicama primijete simptomi pepelnice preporučujemo primijeniti Falcon EC. Zbog velike lisne mase zaštitna je sredstva potrebno primijeniti uz veći utrošak vode, što će osigurati učinkovitiju zaštitu od pepelnice.
Osim navedenog pripravka, za suzbijanje pepelnice (Erysiphe necator) moguće je koristiti: Crystal, Nativo WG, Collis, Postalon 90 SC, Luna Experience SC, Dynali ili Talendo.
U vinogradima gdje su vidljivi simptomi pepelnice na bobama predlažemo, između dvije redovite zaštite, primjenu sumpornih pripravaka.

Bobice su na napad peronospore osjetljive dok ne postignu 2/3 prirodne veličine karakteristične za sortu tako da zbog fenološkog stadija i veličine bobica prestaje opasnost od zaraze bobica s peronosporom. Međutim i dalje postoji opasnost od razvoja peronospore na lišću. Radi očuvanja lisne mase u zaštiti od peronospore vinove loze (Plasmopara viticola) predlažemo primjenu pripravaka: Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Polyram DF, Antracol WG 70, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Star 80 WP ili Mankozeb. U mladim nasadima, gdje su prisutni simptomi peronospore, prednost dajemo pripravcima sistemičnog mehanizma djelovanja.

Krajem lipnja zabilježen je početak leta druge generacije grožđanih moljaca. Zbog produženog i razvučenog leta grožđanih moljaca predlažemo ponoviti primjenu insekticida.
Od insekticida predlažemo: Laser KS, Avaunt 15 SC, Runner SC, Coragen SC ili Affirm.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Podsjećamo poljoprivrednike na zakonsku obavezu testiranja rada prskalica i atomizera. Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12), uređaji za primjenu sredstava za zaštitu bilja koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitim tehničkim pregledima, a rok do kojeg moraju biti pregledani je 26.11.2016. godine.

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr
 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina