utorak, travanj 20, 2021
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2021
 

Novosti
Obavijest vinogradarima 5.4.2016 - Savjeti

Sisačko-moslavačka županija
05. 04. 2016.


Obavijest vinogradarima


Na većini lokaliteta vinova loza nalazi se u razvojnom stadiju „vunastog pupa“, a na ranim sortama pupovi su u fazi otvaranja. Meteorolozi najavljuju oborine krajem tjedna, stoga
vinogradare upućujemo da izvrše prvu preventivnu zaštitu za suzbijanje fomopsisa ili crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Loza je na zarazu uzročnikom crne pjegavosti najosjetljivija u fenofazi otvaranja pupova i pojavi prvih listića. Učinkovita zaštita provodi se isključivo preventivno u vrijeme pojave prvih listića, dan ili dva prije najavljenih oborina jer oborine u ovoj razvojnoj fazi vinove loze pogoduju zarazi izboja i listića.
U ovom razvojnom stadiju moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra: Nordox 75 WG ili Cuprablau Z.
Moguća je primjena gotovih kombinacija bakrenih pripravaka i mineralnog ulja: Crveno ulje.
Za smanjenje populacije grinja uzročnika akarinoze (Calepitrimerus vitis ) i erinoza (Eriophyes vitis) bakrenim je pripravcima moguće dodati pripravke na osnovi sumpora, ali u pojačanoj koncentraciji.
Ukoliko se koriste pripravci na osnovi sumpora ne preporuča se miješanje s pripravcima koji sadrže mineralna ulja.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/
Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr
 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina