utorak, travanj 20, 2021
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2021
 

Novosti
Obavijest voćarima 18.3.2016 - Savjeti

Savjetodavna služba
18.03.2016.Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušakaNa većini lokaliteta, pupovi jabuka nalaze se u fenofazi mišje uši ili pojave cvjetne glavice. Meteorolozi nove oborine najavljuju početkom narednog tjedna, što može pogodovati razvoju krastavosti. Voćarima savjetujemo da prije najavljenih oborina izvrše preventivnu zaštitu nasada jabuka i krušaka. Od pripravaka predlažemo: Delan 700 WDG ili pripravke na osnovi mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80 i dr.). U nasadima jabuka moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra.

U nasadima jabuka gdje je tijekom prethodne vegetacije zabilježena jaka zaraza pepelnicom postoji veliki infektivni potencijal za infekcije iz zaraženih pupova, stoga na tim lokalitetima, do početka cvatnje, predlažemo primjenu pripravaka na osnovi sumpora ili primjenu fungicida Nimrod 25 EC.
Ukoliko se koristi pripravak Nimrod 25 EC ne preporuča se miješanje s pripravcima na bazi mankozeba, propineba i metirama, također nije poželjna njegova primjena tijekom cvatnje.


Tijekom vikenda meteorolozi najavljuju temperature zraka u vrijednostima od 12 do 15°C. Pri tim temperaturama možemo očekivati aktivnost jabučnog cvjetojeda. Za suzbijanje jabučnog cvjetova dopuštenje ima pripravak Decis 2,5 EC. Navedeni pripravak nije dopušten u integriranoj proizvodnji jezgričavog voća.
U nasadima jabuka gdje je prisutna zaraza kalifornijskom štitastom uši može se primijeniti insekticid Pyxal EC. Ovaj se pripravak može primijeniti na prezimljujuće stadije ili u vrijeme pojave mužjaka (desetak dana prije cvatnje).

U voćnjacima gdje su ranijih godina zabilježene štete od potkornjaka, za smanjenje populacije ovog štetnika mogu se postavljati crvene ljepljive ploče i bočice s etilnim alkoholom.Obavijest proizvođačima koštićavog voća


Na većini lokaliteta breskve i nektarine su u fenofazi roza balona ili početka cvatnje.
S početkom cvatnje koštićavog voća potrebno je izvršiti tretiranje protiv monilije, uzročnika paleži i sušenja cvata i rodnih grančica. Uzročnik bolesti prezimljuje na zaraženim granama, a zaraza se najlakše ostvaruje preko dijelova cvijeta u uvjetima vlažnog vremena. Zaštitu je potrebno provesti u početku cvatnje koštićavog voća. Najosjetljivije voćne vrste su marelice, višnje, šljive i breskve. Osim provođenja kemijskih mjera zaštite, potrebno je mehanički odstraniti zaražene mladice. Za suzbijanje monilije predlažemo: Signum, Teldor SC, Swich i dr.

U nasadima bresaka i nektarina gdje je od posljednje zaštite protiv kovrčavosti lista proteklo više od 8 dana, potrebno je ponoviti tretiranje. U ovoj razvojnoj fazi pupova predlažemo primjenu pripravka Nativo 75 WG.


Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina