utorak, travanj 20, 2021
Vinarija, Vino
Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

MoslaVINA - Kutina 2021
 

Novosti
Obavijest voćarima 2.3.2016 - Savjeti

Savjetodavna služba
Podružnica Sisačko-moslavačke županije

02.03.2016.


OBAVIJEST VOĆARIMA


Na većini lokaliteta breskve i nektarine su u razvojnom stadiju bubrenja pupova, a kod ranijih sorata dolazi do otvaranja pupova. Proteklih sedam dana prevladavalo je kišovito vrijeme, ovisno o lokalitetu, u tom razdoblju zabilježeno je 28 do 35 mm oborina.

Meteorolozi mogućnost oborina najavljuju nakon 3. ožujka. Obavještavamo voćare da prije najavljenih oborina izvrše preventivno tretiranje protiv kovrčavosti lista (Taphrina deformans).

Uzročnik bolesti prezimljava na stablima breskve i nektarine - na površini kore i u ljuskama pupova. Kad voćka prolistava, kiša koja se cijedi niz grane prenosi uzročnika na mlade listiće koji rastu iz pupova. U nasadima gdje nije došlo do otvaranja zimskih pupova, za suzbijanje kovrčavosti lista moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra. Na sortama i lokalitetima gdje je došlo do otvaranja pupova breskve preporučujemo primjenu organskih fungicida: Delan 700 WDG, Chromodin S-65, Nativo 75 WG, Difcor ili Ziram 76 WG.
Pripravak Nativo 75 WG ima dopuštenje za primjenu na nektarini.

Nakon otvaranja zimskih pupova na koštićavom voću ne preporučujemo primjenu bakrenih pripravaka zbog moguće fitotoksičnosti.

Tretiranje je potrebno provesti za mirna vremena, a pri aplikaciji utrošiti što više škropiva.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/
Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr
.


.


 
Povratak

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina