petak, listopad 04, 2024
Vinarija, Vino
Škrlet

Autohtona sorta Škrlet bijeli (Vitis vinifera L.)


Najave događanja

Linkovi

Iz naše galerije slika...

Škrlet bijeli

Autohtona sorta Škrlet bijeli (Vitis vinifera L.)

Sinonimi za ovaj kultivar su ovnek žuti, ovnek slatki, škrlet tusti, škrtec itd. Autohtoni kultivar Moslavine i Pokuplja, a proširen je i na Vukomeričkim goricama i na području Prigorja. Ime škrlet potječe od njemačke riječi scharlach (šarlah), to je osip kože crvenim mrljama, a i bobice škrleta u punoj zrelosti na sunčanoj strani dobiju ljubičasto-crvenkaste pjegice, pa cijeli grozd izgleda kao da se osuo crvenkastim mrljama.

Bujnog je rasta, neredovite rodnosti zbog slabije oplodnje, sklon osipanju cvata i rehuljanju grozda, pa je zbog toga preporučljivo pinciranje prije cvatnje čime se može povećati prinos 10 do 30% bez značajnog utjecaja na kakvoću. Učinak pinciranja poslije cvatnje znatno je slabiji. Druga alternativa je lisna primjena mikroelementa bora prije cvatnje. Srednje dobre otpornosti na peronosporu i pepelnicu, a dobre otpornosti na sivu plijesan zbog rastresitog grozda. Kod većine sorti rodni pupovi na lucnju su od 5 do 8 pupa, međutim po tom pitanju škrlet je specifičan jer su kod njega rodni pupovi od 8 do 11-tog. Stoga je najbolje u rezidbi ga srednje opteretiti, tako da se ostavlja jedan lucanj s 8 do 11 pupova i dva reznika s 2 pupa.

Vino je bistro, svjetlo žućkaste boje s nijansama zelene, dobre kakvoće, ali ponajprije od zdravog i zrelog grožđa s dobrih južnih položaja. Nakupljanje šećera u bobicama grožđa uglavnom nije veliko, obično oko 16%, samo u iznimno dobrim godinama na određenim položajima može nakupiti i do 18% šećera, ali je zato ukupna kiselost dosta visoka od 8 do 11 g/l.

Kvalitetno vino Škrlet odlikuje nizak sadržaj alkohola (9,7-11,5 vol.%) i nešto viši sadržaj ukupnih kiselina (5,4-8,0 g/l) što ga čini osvježavajućim, pitkim i laganim vinom.
Vino je puno, zaobljeno, kiselkasto, lagano cvjetnog mirisa, s izraženom finom, nježnom, nenametljivom specifičnom sortnom aromom.

Najbolje ga je posluživati i uživati u njemu uz sve vrste ribljih jela, jela od bijelog mesa i tjestenine te uz pikantna jela, temperatura serviranja je 10-12°C.

Mirela Trdenić, dipl. ing..

 

Preuzmite katalog u PDF formatu: AUTOHTONE SORTE HRVATSKE VINOVE LOZE ZA BIJELA VINA

Škrlet

    

Copyright © 2009 Udruga vinogradara i voćara "Lujo Miklaužić" Kutina